Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Κλείνει το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στο ΤΕΙ Πάτρας.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013



Την προηγούμενη εβδομάδα πληροφορηθήκαμε πως το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας δεν θα δεχθεί νέους εισακτέους, ουσιαστικά δηλαδή κλείνει και δίνει μόνο την δυνατότητα να τελειώσουν έως το 2018 οι ενεργοί αυτή την στιγμή φοιτητές/τριες (μέτρο που όπου έχει εφαρμοστεί π.χ. τμήμα εμπορίας και διαφήμισης, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους φοιτητές).
Στην Πάτρα οι φοιτητές τόσο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) που ανήκει το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας αλλά και οι φοιτητές της σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΣΔΟ) έχουν ξεκινήσει κατάληψη από την προηγούμενη εβδομάδα καθώς στην ουσία με το σχέδιο "Αθηνά" διαλύεται και η ΣΔΟ στο ΤΕΙ της Πάτρας.
Το σχέδιο "Αθηνά" είναι η ταφόπλακα των ΤΕΙ. Επί σειρά ετών υπάρχει υποχρηματοδότηση και απαξίωση των ΤΕΙ και με το σχέδιο "Αθηνά" τα διαλύει.
Στην Πάτρα οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και διοικητικών βγάλαμε κοινή ανακοίνωση προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο "Αθηνά". Ειδικότερα για το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας το κλείσιμο του τμήματος επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στους φοιτητές, τους ακαδημαϊκούς και την επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας αλλά ακόμη περισσότερο στην ίδια την κοινωνία. Με την απόφαση αυτή του Υπουργείου στερείται η δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων και παρεμβάσεων της συγκεκριμένης επιστήμης στην Δ. Ελλάδα σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης της φτώχειας και των κοινωνικών προβλημάτων.
===========

 
ΣΔΟ-ΣΕΥΠ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ: ΟΧΙ στο σχέδιο "Αθηνά"  
 
Το σχέδιο Αθηνά δεν αφορά μονάχα την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά την κοινωνία στο σύνολο της. Συγχωνεύει- Καταργεί- Μετακινεί ολόκληρες σχολές δίχως επιστημονικά, αλλά με επιχειρηματικά κριτήρια.
Το ΤΕΙ Μεσολογγίου απορροφάται από το ΤΕΙ της Πάτρας, το οποίο μετονομάζεται σε «ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ-ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» Πιο συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Πάτρας επηρεάζονται οι σχολές της ΣΔΟ και της ΣΕΥΠ. Η σχολή της ΣΔΟ περιλαμβάνει τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, Εμπορίας και Διαφήμισης. Χαρακτηριστικά το τμήμα της Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Πάτρας το Σεπτέμβρη του 2012 μεταφέρθηκε από την Αμαλιάδα στην Πάτρα και τώρα απορροφάται από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, με έδρα το Μεσολόγγι. Ο Επιχειρηματικός Σχεδιασμός και Πληροφοριακών Συστημάτων απορροφούνται κι αυτά από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως η σχολή της ΣΔΟ δεν θα δεχθεί νέους εισακτέους για το νέο έτος. Επιπλέον, στο σχέδιο Αθηνά προβλέπεται πως έως τις 21 Οκτωβρίου του 2018 θα πρέπει όλοι οι σπουδαστές να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, διαφορετικά θα διαγράφονται καθώς το τμήμα της Πάτρας καταργείται από φέτος. 
Στον σύλλογο της ΣΕΥΠ, ο οποίος αποτελείται από τα τμήματα Λογοθεραπείας, Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Φυσικοθεραπείας και Οπτικής-Οπτομετρίας λαμβάνουν χώρα αλλαγές αντίστοιχες με εκείνες που προαναφέραμε για το σύλλογο της ΣΔΟ. Συγκεκριμένα το τμήμα της Κοινωνικής Εργασίας καταργείται το 2018 και παύουν οι εισακτέοι από το νέο έτος, ενώ το τμήμα της Λογοθεραπείας στην Καλαμάτα συγχωνεύεται με το τμήμα της Πάτρας. Το παράρτημα του ΤΕΙ Πάτρας Οπτικής- Οπτομετρίας στο Αίγιο συγχωνεύεται με το αντίστοιχο ΤΕΙ Αθήνας, καθώς και το τμήμα της Φυσικοθεραπείας του Αιγίου μεταφέρεται στο ΤΕΙ της Πάτρας.
Την ίδια ώρα που στριμωχνόμαστε σε υπεράριθμα εργαστήρια, οι καθηγητές μας απολύονται, καταργούνται τα δωρεάν συγγράμματα και τα δικαιώματα μας σε σίτιση, στέγαση, μετακίνηση έχουν εξαφανιστεί.
Στόχος μας είναι να μπλοκάρουμε το σχέδιο Αθηνά που στερεί στην νεολαία το δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μειώνοντας τους εισακτέους και καταργώντας τμήματα. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στην κοινωνία της Πάτρας και ευρύτερα, ότι ο αγώνας των σπουδαστικών συλλόγων της ΣΔΟ και της ΣΕΥΠ, τάσσεται στο πλευρό κάθε κομματιού της κοινωνίας που αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας- κλιμακώνουμε τις δράσεις μας ανυποχώρητα, επιδιώκοντας ένα φοιτητικό κίνημα, δυναμικό με μπροστάριδες το εργατικό κίνημα μαζί με τους καθηγητές και τους διοικητικούς που τάσσονται υπέρ του αγώνα μας.
 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου