Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

Διοίκηση ΤΕΙ Θεσ/νίκης: «Εκπαιδευτική γενοκτονία»

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ημερομηνία: 9/2/2013
Συγγραφέας: alterthess.gr

img121.jpg
«Εκπαιδευτική γενοκτονία» χαρακτήρισε την κατάσταση που προκύπτει από το σχέδιο «Αθηνά» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κ. Παύλος Καρακολτσίδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα η Διοίκηση του Ιδρύματος.
Όπως επισημάνθηκε, αίτημα του ΑΤΕΙΘ αποτελεί να αποσύρει άμεσα ο υπουργός το σχέδιο Αθηνά. «Δεν κάνουμε πίσω πέρα από αυτό», διαμήνυσε ο κ. Καρακολτσίδης, προσθέτοντας πως σε διαφορετική περίπτωση, ο υπουργός θα πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη του κατακερματισμού του Ιδρύματος.
Παράλληλα, ο κ. Καρακολτσίδης τόνισε πως το σχέδιο «Αθηνά» βασίστηκε σε πολιτικές σκοπιμότητες με ιδιοτελή κριτήρια. Κληθείς να κατονομάσει πρόσωπα, ο κ. Καρακολτσίδης παρέπεμψε σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο με δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΙ Σερρών, κ. Δημήτρη Πασχαλούδη. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Σερρών μιλώντας σε τοπικό κανάλι, έκανε λογο για "επιτυχία" της παραμονής της σχολής στις Σέρρες, τονίζοντας παράλληλα πως σε αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλαν αρκετά τοπικοί παράγοντες όπως βουλευτές Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Παράλληλα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πασχαλούδης: «Πολύ μεγάλη ήταν η βοήθεια του Κωστή Καραμανλή. Του ζήτησα με προσωπικές επαφές και μας έκλεισε ραντεβού με υπηρεσιακούς παράγοντες το οποίο βοήθησε πάρα πολύ γιατί όταν πηγαίνεις συστημένος σε ακούν πολύ περισσότερο».


 
Παίρνοντας τον λόγο ο σημερινός αντιπρόεδρος και νέος Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης, τόνισε πως το Ίδρυμα  «διαλύεται, καταργείται με μία μόνο υπουργική απόφαση», προσθέτοντας πως δεν έχει γίνει διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά επιβολή.
Όπως υπογράμμισε περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση που προκύπτει,  χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους μένουν ανυπεράσπιστοι. Συμπληρώνοντας, ανέφερε πως οι φοιτητές έχουν κάνει μία επιλογή ζωής με βάση το γνωστικό αντικείμενο που τους ενδιαφέρει και τον τόπο σπουδών με βάση τα οικονομικά τους κριτήρια.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Βαρσαμίδης, έχουν γίνει αποδέκτες πολλαπλών μηνυμάτων από φοιτητές, οι οποίοι θα διακόψουν τις σπουδές τους αν εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά».
Με την σειρά του ο κ. Βαρσαμίδης, επανέλαβε πως το συγκεκριμενο σχέδιο δημιουργήθηκε με βάση μιρκοκομματικές σκοπιμότητες και βασίζεται σε πολιτικά κριτήρια.
Όπως πρόσθεσε, μοναδικός στόχος θα έπρεπε να είναι η ακαδημαϊκή βελτίωση, η οποία δεν μπορεί να γίνει με όρους συναλλαγής. Αυτό που επιτυγχάνεται με βάση το νέο σχέδιο είναι απλά ένα «αλισβερίσι», όπως το χαρακτήρισε.
Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δήλωσε «αποφασισμένη» μέχρι την τελική επίλυση του θέματος.
Ως μόνη εφικτή πρόταση θεωρεί, όπως σημειώνεται και σε σχετικό υπόμνημα που έχει δημοσιοποιήσει,  την ομοσπονδοποίηση των τριών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ Σερρών, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) με αυτοτέλεια του κάθε Ιδρύματος και εσωτερική αναδιάρθρωση.
Παράλληλα, ο κ. Βαρσαμίδης δεσμεύτηκε πως σε περίπτωση που δεν αποσύρει ο υπουργός το σχέδιο Αθηνά, η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα επιδιώξει -μέσα από προσφυγή στην κάλπη- τη δημιουργία ενός εσωτερικού κανονισμού που θα επιτρέπει στους φοιτητές και τους καθηγητές να επιλέγουν οπυ θα σπουδάσουν και που θα εργαστούν.
Πρόκειται για «τακτικισμό», παραδέχτηκε, τονίζοντας ωστόσο πως απέναντι σε πολιτικά κριτήρια, μόνο πολιτική απάντηση μπορεί να δοθεί. «Τα κριτήρια θα έπρεπε να είναι ακαδημαϊκά», υπογράμμισε.
«Ας πρυτανεύσει η λογική», κατέληξε ο κ. Βαρσαμίδης, ενώ όπως συμπλήρωσε: «Δεν συναλλασόμεθα, δεν παζαρεύουμε τη ζωή κανενός».
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και γονείς φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ως κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε την απόφαση του σχεδίου Αθηνά, η Ελένη Μπαρτζούμα, γεωπόνος και μητέρα πρωτοετούς φοιτητή του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Όπως επισήμανε, οι φοιτητές επέλεξαν να σπουδάσουν σε συγκεκριμένα τμήματα με βάση το αντικείμενο σπουδών αλλά και τον τόπο σπουδών με βάση οικονομικά κριτήρια «Θα αντιδράσουμε σθεναρά», διαμήνυσε, προσθέτοντας «τα παιδιά μας δεν θα φύγουνε».
Τέλος, συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλο αναμένεται να έχει αύριο ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κ. Καρακολτσίδης, ο οποίος όπως δήλωσε θα του θέσει το θέμα της αυτοτέλειας του Ιδρύματος.
Παράλληλα, φοιτητές του Ιδρύματος ετοιμάζουν κινητοποιήσεις με τη διανομή ενημερωτικού υλικού και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Συγκεκριμένα, με βάση σχετική απόφαση που ελήφθη σήμερα μετά από ανοιχτή συνέλευση, αύριο μετά τις 11 το πρωί οι φοιτητές θα μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια στην πλατεία Αριστοτέλους με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, τη Δευτέρα το μεσημέρι στη 1 θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Αριστοτέλους και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου θα προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου