Αδέσμευτη και αντικειμενική ενημέρωση. Το μόνο blog με αποκλειστικά φοιτητικό περιέχομενο... Μαχητικό και πάντα αποκαλυπτικό.

13:09 Φοιτητές - Σπουδαστές: «Η στέγαση είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα»!

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012


ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
«Η στέγαση είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα»
Κινητοποίηση φοιτητών - σπουδαστών, χτες, στο υπουργείο Παιδείας

 
Δυναμική κινητοποίηση για το φλέγον θέμα της στέγασης έκαναν, χτες, φοιτητές και σπουδαστές στο υπουργείο Παιδείας. Η πρωτοβουλία για την κινητοποίηση ξεκίνησε από τους οικοτρόφους της Εστίας Δροσοπούλου, όπου λήγει η σύμβαση χωρίς να υπάρχει μόνιμη λύση γι' αυτούς, και ανταποκρίθηκαν Σύλλογοι Φοιτητών - Σπουδαστών, μετά από πρόταση των δυνάμεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Μέχρι στιγμής απ' τους 70 φοιτητές της Εστίας Δροσοπούλου οι περίπου 50 έχουν μεταφερθεί στη Φοιτητική Εστία Αθηνών και για τους υπόλοιπους δεν έχει αποφασιστεί κάτι. Γενικά, το θέμα είναι «μπαλάκι» μεταξύ της πρυτανείας της ΑΣΟΕΕ και του υπουργείου Παιδείας.
Το πρόβλημα της στέγασης είναι γενικότερο και παραμένει «ανοιχτό» αν θα μπορέσουν να καλυφθούν ακόμα και οι ανάγκες των πρωτοετών που πληρούν τα κριτήρια, τα οποία είναι «λάστιχο» σε κάθε ίδρυμα. Να σημειωθεί ότι με το νόμο - πλαίσιο η κατεύθυνση είναι η ιδιωτικοποίηση των εστιών.
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Φώναξαν συνθήματα, όπως «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, σίτιση και στέγαση δωρεάν σπουδές», «Θέλουμε να μείνουμε σε δωρεάν Εστία και όχι στα ενοίκια και στα ξενοδοχεία». Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπρόσωπο της ηγεσίας του υπουργείου. Απ' τη συνάντηση δεν προέκυψε τίποτα συγκεκριμένο, παρά μόνο δήλωση ...καλών προθέσεων, με βάση τα οικονομικά δεδομένα. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.
Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν, με απόφασή τους, οι παρακάτω Σύλλογοι: ΣΓΚΤΚΣ Αθήνας, Νοσηλευτική, ΤΕΑΠΗ, ΑΣΟΕΕ, Νομική, ΦΕΠΑ, Μαθηματικό, ΣΕΜΦΕ, Σλαβικών Σπουδών, Φυσικό, ΣΤΕΦ (ΤΕΙ Αθήνας), Τουρκικών Σπουδών, Χημικών, Βιολογικού, Εστίας Δροσοπούλου. Οι Σύλλογοι απαιτούν:
  • Καμιά Εστία να μην κλείσει, κανείς φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από το δωμάτιό του.
  • Δημοσιοποίηση τώρα της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων, που πολλές φορές χρησιμοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς, προκειμένου να αξιοποιηθούν νέα κτίρια ως Εστίες.
  • Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων όπως το «La Mirage» και αξιοποίησή τους ως Εστίες.
  • Ούτε σκέψη για ενοίκια.
  • Εστίες στην ευθύνη του κράτους, χωρίς επιχειρήσεις και ιδιώτες.
  • Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου 400 ευρώ σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις Εστίες.
  • Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, ειδικά στις Εστίες.
  • Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους οικοτρόφους, να μην κλείσει κανένα εστιατόριο.

    από εφημερίδα Ριζοσπάστης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου